Noutate fiscală - Plafon mărit pentru TVA de 5%

Potrivit noului cod fiscal, de la 1 Ianuarie 2016, pentru cota redusa TVA de 5%, plafonul de pret si suprafata maxima a locuintei cresc de la 360.000 Lei la 450.000 Lei, respectiv de la 100mp la 120mp.

Locuintelor care vor costa mai mult de 450.000 de lei li se va aplica in continuare TVA-ul standard, care insa va scadea la randul sau de la 1 ianuarie 2016, de la 24%, cum este in prezent, la 20%.

Ce locuinte beneficiaza de TVA de 5%?

TVA-ul de 5% se aplica pentru locuintele care au o suprafata utila de maximum 120 mp, exclusiv anexele gospodaresti. Valoarea lor, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu trebuie sa depaseasca suma de 450.000 lei, fara TVA.

O alta conditie este ca in momentul vanzarii, unitatile locative sa poata fi locuite.

In plus, terenul pe care este construita casa nu trebuie sa aiba o suprafata mai mare de 250 mp, incluzand si amprenta la sol a locuintei.

In cazul apartamentelor, cota indiviza a terenului aferent fiecarei locuinte nu trebuie sa depaseasca suprafata de 250 mp.

Cine poate cumpara proprietati cu TVA de 5%?

Orice persoana necasatorita sau familie poate achizitiona o singura locuinta cu o cota redusa de 5%, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

  • in cazul persoanelor necasatorite - sa nu fi detinut si sa nu detina nicio locuinta in proprietate pe care au achizitionat-o cu cota de 5%;
  • in cazul familiilor - sotul sau sotia sa nu fi detinut si sa nu detina, fiecare sau impreuna, nicio locuinta in proprietate pe care a/au achizitionat-o cu cota de 5%.

Pentru cine este benefica masura?

Dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale construite in zone centrale sau semicentrale unde preturile apartamentelor depaseau cota anterioara impusa.

Cumparatorii care doreau achizitionarea unor locuinte centrale si care erau dezavantajati pana acum de suprafata maxima impusa de 100mp si plafonul maxim de aproximativ 85.000 Euro.